Oplev fremtiden: Kunstig intelligens i hverdagen (2024)

Introduktion til hvordan kunstig intelligens er kommet i vores hverdag.

Kunstig intelligens i hverdagen beriger os på måder, som vi måske ikke engang er klar over. Fra personlige assistenter og smarte enheder, til personlig shopping og intelligente anbefalingssystemer. Kunstig intelligens er stille og roligt blevet mere fremstående og er blevet normaliseret i vores hverdag gennem disse små, inkrementelle i mere end 50 år. Kunstig intelligens havde sin oprindelse i 1950 Alan Turing I dette blogindlæg dykker ind i hvad den revolutionerende teknologi er kommet til at betyde for vores hverdag i erhvervslivet og lige såvel det private.

Den personlige assistent: Kunstig intelligens i vores lommer

På det personlige plan oplever vi allerede KI’s indflydelse gennem vores smartphones og smarte enheder. Stemmestyring og personlige assistenter som Siri og Google Assistant er blot toppen af isbjerget. Kunstig intelligens kan nu bruges til produktionen af billeder, selvkørende biler, produktionsrobotter, chatbots og meget mere. 

De let tilgængelige personlige assistenter gør det lettere end nogensinde før at interagere med teknologi på intuitiv vis og llangtsomt integrere den i vores hverdag.  Kunstig intelligens i hverdagen simplificerer brugerens rutiner og forøger deres produktivitet, og kan lige såvel også håndtere administrative opgaver.

Kunstig Intelligens i Hjemmet

Kunstig intelligens har fundet vej til vores hjem og forvandlet dem til intelligente og levende rum, som tilpasser sig til vores behov. Smarte termostater, som eksempelvis Google Nest, lærer at justere temperaturen baseret på dine daglige vaner. Intelligente køleskabe registrerer og opdaterer automatisk temperaturen i dit køleskab og eliminerer spild af elektricitet.

Tilstedeværelse af kunstig intelligens i vores hjem skaber en mere bekvem og effektiv hverdag, hvor teknologien arbejder i harmoni med vores livsstil og forbedrer vores levevilkår. Kunstig intelligens er endda i stand til at tilpasse sig de præferencer og behov, som brugere nu skulle have. Det gør AI programmet ved at frembringe skræddersyet løsninger til dig, baseret på programmets tidligere læring.

Kunstig Intelligens i erhvervslivet

Kunstig intelligens har allerede vist sit værd i erhvervslivet ved at transformere arbejdsgange og forretningsmodeller. AI virksomheder i Danmark benytter sig af avancerede algoritmer og maskinlæringsmodeller for at optimere produktionsprocesser, forudsige markedsudviklinger og forbedre kundeservice. Med kunstig intelligens kan virksomheder automatisere rutineopgaver, hvilket frigiver medarbejdere til mere komplekse og kreative opgaver, og skabe mere plads og ressourcer til nye innovative idéer.

Kunstig intelligens i hverdagen for studerende

Teknologien anvendes hovedsageligt til at producere akademiske opgaver, som blot kræver at opgaven rettes igennem herefter. På trods af det er det mere interessant at undersøge, hvilken betydning kunstig intelligens kommer til at have på videnssøgning og metodologien for fremtidige forskningsprocesser for universitetsstuderende. Det kan resultere at der ikke er komplet overensstemmelse med de forskellige studerendes forskningsproces, da en lille ændring i din prompt kan give forskellige svar på din henvendelse. Her kan der undres om det er uddannelsesinstitutionerne som skal tilpasse sig denne nye digitale alder, eller om selve programudviklerne burde gøre sig nogle ekstra overvejelser ved udgivelsen af deres AI program.

Hvad kan Kunstig Intelligens ikke gøre?

Som tidligere nævnt besidder kunstig intelligens ikke empati, og kan derfor ikke måle på parametre som sociale/kulturelle værdier, intuition og ting som betragtes som ‘almen viden’. Kunstig intelligens kan gavne vores hverdag med informativt baseret beslutninger, men kan ikke tage højde for andre intellektuelle faktorer, såsom kunstnerisk, følelsesmæssig og eller eksistentiel typer af intelligens. Kunstig intelligens er ikke optimal for den endelige beslutningstagning, og skal derfor kun udgøre en del af dit beslutningsgrundlag.

Det bliver interessant at se hvordan det gennemsnitlige AI program kommer til at betegne almen viden, om hvor langt teknologien kan komme i at efterligne de forskellige typer af intelligens som mennesker besidder. Gad vide mon om vi får brug for en ny type af turingtest, som sætter flere krav til hvad det betyder at kunne ‘efterligne menneskelig adfærd’.